måndag 26 januari 2015

Läsning om andra världskriget - Länktips

Den 27 januari är det förintelsens minnesdag. Det är nu 70 år sedan befrielsen! Vi på biblioteket vill uppmärksamma detta med en temavecka om förintelsen och andra världskriget. Vi har plockat fram både fack- och skönlitteratur i ämnet. Kom till bibblan, ta en titt och låna gärna! På bloggen kör vi dagliga bok- och länktips på temat - både nya och gamla tips dyker upp. Och låt oss aldrig glömma de hemska bitarna av vår gemensamma historia!

Det finns väldigt mycket information om Förintelsen på Internet. Mycket är seriös och saklig sådan, men det finns även en hel del information fylld av vinklade åsikter och hat. Läser du om Förintelsen på exempelvis Metapedia måste du vara medveten om att den sajten har högerextremt ursprung. Därmed kan en (med all rätt) anta att informationen är vinklad därefter! (Vårt tips är att strunta i att läsa där överhuvudtaget).

Läs istället på sajter med en saklig och informativ framställning. Här kommer våra tips!

Forum för levande historia är en svensk myndighet vars uppgift är att "med utgångspunkt i Förintelsen, främja arbete med demokrati, tolerans och alla människors lika värde" (Källa)
Här hittar du deras samlade fakta om Förintelsen:

http://www.levandehistoria.se/fakta-fordjupning/forintelsen
Det är Forum för levande historia som gav ut häftet "Om detta må ni berätta". Mer om den kommer i veckan!

Nationalencyklopedin på nätet. Kom ihåg att du måste vara inloggad i NE för att få tillgång till all fakta. Enklaste vägen att logga in är att klicka på den lilla NE-loggan här i vänsterkanten. Använd sökord "Förintelsen".

SO-rummet är ett väldigt användbart länkbibliotek med granskade länkar.

Du kan också läsa Dagens Nyheters reportageserie "70 år sedan Auschwitz befriades":
http://www.dn.se/stories/70-ar-sedan-auschwitz-befriades/
Däribland psykologen och författaren Hedi Frieds egen berättelse:
http://dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/i-dag-ar-jag-radd-igen/

Läs också om Helgebibliotekens kampanj Bibliotek mot rasism. Själva kampanjen är avslutad men vårt engagemang för allas lika värde står fast!



bibliotek mot rasism

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar