onsdag 13 november 2013

Läsambassadören Lindbäck på konferensen "Så tråkigt får jag aldrig"

Torsdagen den 24 åkte vi Birgitta och jag okristligt tidigt till Stockholm för att delta i konferensen "Så tråkigt får jag aldrig - om att nå dom som aldrig läser". Det var Centrum för Lättläst och Myndigheten för tillgängliga medier (MTM, tidigare hette de TPB - Talboks- och punktskriftsbiblioteket) som anordnade denna mycket lärorika och intressanta konferens. Jag tänkte härmed i bloggen påbörja en liten "rapportserie" om vad vi lärde oss på konferensen.

Den sista talaren för dagen var Johanna Lindbäck - en av mina personliga favoriter. Inte bara för att hon skriver en massa bra ungdomsböcker utan också för att hon är så himla smart på ett lättsamt sätt.
Lindbäck har nyligen blivit utsedd till Läsambassadör, ett uppdrag hon kommer ha i två år i syfte att få fler att läsa mer. En stor och viktig uppgift är det!

Det känns stort att vi haft henne på besök här på Staffangymnasiet! Det var en regnig dag i maj 2012 och tekniken strulade och väldigt få kom tyvärr, men annars var det en lyckad dag. Lindbäck har varit till många skolor och föreläst för elever om skrivande, läsande och om sina böcker. Hon sade också på konferensen att hon också väldigt gärna kommer för att prata för lärare om hur man rent praktiskt kan gå till väga för att öka läslusten. Johanna är ju själv utbildad gymnasielärare (dock inte verksam som det för tillfället, som man kanske kan förstå) och har själv praktiserat sina tips på sina förra elever. Hon vet vad som funkar!

Johanna Lindbäck på Staffangymnasiet

Två saker minns jag bäst från den halvtimmen som Lindbäck pratade.

1. Ingen elev ska behöva vara ensam med sin bok!
Lindbäck menar att den "gamla modellen" att alla elever läser varsin bok och sen skriver en recension på den fungerar dåligt. Hon tycker istället att läraren ska se till att hela klassen eller i alla fall flera i samma klass läser samma bok. Då skulle alla kunna läsa X antal sidor eller kapitel till ett bestämt tillfälle då man diskuterar det man läst. Det skulle inte bara vara ett givande boksamtal utan också en hjälp för de svaga läsarna att bättre förstå boken.

Vi på biblioteket har flera klass- och gruppuppsättningar av flera titlar, här finns en lista. Vi har till exempel 30 ex av Lindbäcks Min typ brorsa. Vi planerar att köpa in flera exemplar av vissa böcker för att kunna gynna ett sådan här upplägg. Har ni önskemål om titlar tar vi tacksamt emot dem!

2. Vuxna män/manliga lärare/pappor/brorsor måste läsa så att det syns!
Flera nya undersökningar visar tydligt att läsningen och läsförståelsen sjunker, speciellt bland killar. (Mer om de undersökningarna i ett kommande inlägg). Boten på detta tror Lindbäck och flera andra av talarna på konferensen är fler läsande manliga förebilder. Så ni män därute: läs så att det syns! Ha åtminstone en bok i handen! Och det krävs också att fler lärare runtom på skolorna engagerar sig i läsningen, inte bara svensklärarna utan exempelvis mattelärarna och No-lärarna också. För läser gör man ju i alla ämnen trots allt.




Länktips
Kika in på Läsambassadörens hemsida vettja!
Bokhora
Johanna Lindbäcks egen blogg
Dessa böcker av Johanna Lindbäck på biblioteket

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar