Vad får vi lära oss - vad får vi INTE lära oss?
SA13 har skrivit om kvinnor som varit framstående i historien, men som inte tillåtits vara lika framträdande i läromedel och historieböcker.Karolina Lina Olivia Widerström föddes den 10 december 1856 i Helsingborg. År 1888 blev Karolina Sveriges första kvinnliga legitimerade läkare. Veterinären och gymnastikläraren Otto Fredrik Widerström och Olivia Erika Dillén var Karolinas föräldrar och hon var deras enda barn.
Familjen flyttade år 1873 till Stockholm. Karolinas far velade att hon skulle gå i hans fotspår genom att bli gymnastiklärare. Så mellan åren 1873 till 1875 gick hon på Gymnastiska Centralinstitutet. Vintern 1875 till 1876 fick hon chansen att vara assistent till professor Lars Gabriel Branting som försökte övertala henne till att studera medicin och läkare. Hon blev snabbt intresserad och bytte därför inriktning 23 år gammal (1879) tog hon studenten på Wallinska skolan i Stockholm. Hon pluggade medicin i Uppsala och fortsatte sedan på Karolinska institutet och blev år 1888 Sveriges första kvinnliga legitimerade läkare.
Widerström var en riktig kvinnorättskämpe som var mycket aktiv i politiska och sociala frågor angående sexualupplysning och hon engagerade sig i många viktiga föreningar. Hon satt bland annat i Stockholms stadsfullmäktige för de frisinnade. Hon var även ordförande i Kvinnliga akademikers förening samt för Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt. Karolina vela att kvinnor skulle lära känna sina kroppar bättre och få samma rättigheter som männen.
Eftersom Karolina var så mån om kvinnors rättigheter och kroppar så inriktade hon sin läkarbana på gynekologin. Vid denna tidpunkt var det väldigt få människor som pratade och inriktade sig på kvinnans könsorgan. Därför var det vågat av Karolina att skriva en uppsats om de kvinnliga könsorganen, deras funktioner och deras vanligaste sjukdomar. Det fanns heller ingen möjlighet för kvinnliga läkare att få tjänst på sjukhus så därför startade hon 1889 en egen praktik i Klarakvarteret som blev en enorm framgång. Kvinnorna i staden uppskattade detta och tyckte det var skönt med en kvinna som läkare som kunde förstå dem bättre en manlig läkare. För att hjälpa kvinnor lite extra så införde hon sexualundervisning och år 1897 började hon även föreläsa för vuxna kvinnor. Eftersom man inte kunde annonsera om sådant i tidningarna så såldes biljetterna privat och sexualundervisningarna vart en riktig succé under denna tid. Karolina kämpade för kvinnors rättigheter ända fram tills hon var 93 år gammal då hon dog året 1949.
Elin Jansson, SA13
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar