Vad får vi lära oss - vad får vi INTE lära oss?
SA13 har skrivit om kvinnor som varit framstående i historien, men som inte tillåtits vara lika framträdande i läromedel och historieböcker.Jeanne D’arc, valde att själv kalla sig Jeanne la Pucelle, född omkring 1412 utan att helt säkert veta enligt både boken Jeanne D’arc och Internetkällan NE.se. Säkerställd död 30 maj 1431 som ett franskt helgon.[1]
Jeanne växte upp i en bondefamilj i Domrémy. Sedan 13-årsåldern ska hon ha inbillat sig höra budskap och vägledningar på olika sätt och under hundraårskriget mottog Jeanne budskapet att föra dauphin (blev Karl VII) till Reims för att kröna honom där. Hon deltog själv i krigståget och tågade i manskläder och drog till sig många blickar utifrån.
Jeanne var en stor symbol, inte bara för att hon bar manskläder i stora manifestationer utan till mestadels för att hon var den kvinnan som stod upp för att inte bli besegrade av engelsmännen. Hon deltog bland annat i belägringen och krigade som ingen trodde en kvinna var lämpad till eller rent av fick, men hon bröt de flesta normer som samhället då var uppbyggt i. Sent samma år som belägringen blev hon, hennes far och bröder alla adlade.[2]
I maj 1430 deltog Jeanne i ännu en belägring i Compiègne som började av burgunderna. Denna gång togs hon till fånga för att lämnas över till engelsmännen. Hon fördes till franska Rouen och anklagades och anklagades för häxeri och heresi där hon dock kunde försvara sig modig som hon var. På den tiden var det inte konstigt att bli anklagad för bland annat häxeri om man stack ut lite extra som kvinna i samhället samtidigt som många stred emot Jeannes idéer.
Sena maj året därpå utsattes hon för hot ännu en gång men lyckades återigen få förtroende fyra dagar senare. då lämnades som istället över till den världsliga makten som lät henne brännas på bål 30 maj.
Jeanne D'arc satte spår i historien, inte minst i Frankrike då hennes kyrkliga firningsdag blev just 30 maj. Så sent efter hennes död som 1920 helgonförklarades hon men firas även med en extra helgdag söndagen efter 8 maj. Tydliga spår kan synas inom inte minst teaterdramatiken som senare blev till filmer då hennes roll i samhället och personliga attityd var normbrytande och utstickande. Namnet Jeanne D'arc hörs än idag främst i den politiska propagandan då hon blev en utstickande symbolisk för Frankrikes nationalism.
Symbolisk är hon även runt om i världen på andra sätt, så som kvinnornas rätt i samhället, deras rätt att uttrycka sin åsikt var man än befinner sig och samtidigt våga stå för att kvinnor och män inte bör följa alla normer som samhället format. Alltså det som idag är yttrandefrihet som för många är en grundregel och självklarhet.
Anton Steinholtz, SA13
[1] http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/jeanne-d-arc
[2] http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/jeanne-d-arc
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar