fredag 27 januari 2017

Lite bilder från utställningen- Förintelsens minnesdag







Veckobrev 5


Från oss på biblioteket v. 5 2017
Veckans info:
Tisdag den 31/1 är min sista dag här på Staffangymnasiet. Jag vill tacka för tiden här, det har varit roligt att lära känna alla trevliga elever, och personal också förståsJ /Anna
Nya öppettider tillsvidare är: månd-fred. 09.00-13.30
 
Veckans ord:
Med anledning av samernas nationaldag måndag den 6 februari:
Samer: Etnisk och språklig minoritet i Nordskandinavien och på Kolahalvön, förr på svenska vanligen kallade lappar, på norska finner. Eftersom etnicitet sedan 1945 inte registreras i Sverige finns inga uppgifter om antalet samer. Beroende av hur identitet definieras räknar man med att minst 36.000 samer bor i landet. Samernas bosättningsområde kallas Sápmi (sameland). År 1977 uttalade regeringen att samerna är ett urfolk som har folkrättsliga krav på en kulturell särbehandling i Sverige. Sedan 2000 är samiska erkänt som minoritetsspråk i Sverige (saxat ur NE).
Veckans boktips:
Björnstad av Fredrik Backman
Är första delen i en serie om en liten plats med stora drömmar. Den handlar om 15-åriga flickors odödliga vänskap och 17-åriga pojkar som spelar hockey med en hel stad på sina axlar. Men den handlar också om ett oförlåtligt brott, hur snabbt ett samhälle kan lära sig att blunda, och de fruktansvärda saker vi ibland är redo att göra för framgång. Författaren har också skrivit boken ”En man som heter Ove”, vilken jag varmt rekommenderar för er som inte ännu läst den. Björnstad är Fredrik Backmans allvarligaste roman hittills.
/Birgitta
Övrigt:
Läs mer!
Kolla bloggen för fler boktips och reflektioner om läsning och annat viktigt J

Utställning till minne av Förintelsen




tisdag 24 januari 2017

Inför Förintelsens minnesdag fredag 27/1


Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.

År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Sedan 1999 har det varit en nationell minnesdag. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och en dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde. (Källa: Forum för levande historia)


Här på biblioteket vill vi uppmärksamma denna dag genom att visa en utställning om Anne Frank. Vi får följa Anne och hennes familj från att de första diskriminerande lagarna införs; hur Annes liv inskränks alltmer, till tiden som gömda i gårdshuset, hur de blir förrådda och slutligen Annes död i koncentrationslägret Bergen-Belsen. Utställningen vill även uppmärksamma oss på hur diskriminering kan ta sig i uttryck idag. Diskriminering av olika slag är ständigt närvarande och visar sig på olika sätt och dyker upp i olika nya skepnader genom historien. Förintelsen av cirka sex miljoner judar, romer, homosexuella, förståndshandikappade och andra som av nazisterna ansågs vara ”undermänniskor” är i sitt slag det mest obeskrivliga illdådet som i vår tid riktats mot folkgrupper. Det var i sin kalkylerande råhet och ondskefullhet nästintill ofattbart. Därför måste vi minnas denna dag. Därför måste vi berätta om vad som hände och därför måste vi hålla historien vid liv. Därför att det kunde ha varit DU och JAG.

Speciellt under denna dag, Förintelsens minnesdag, men även alla andra dagar, är min önskan att vi behåller ett ödmjukt sinne: Det kunde ha varit vi. Våra nära och kära, våra grannar, våra landsmän. Jag har haft förmånen att ha fått träffa överlevande från Förintelsen. Först genom föreläsningar i skolans regi och senare även privat. Dessa personer lever inte längre. Snart är de sista vittnena borta. Då är det upp till oss att ALDRIG GLÖMMA.

Hösten 2015 var jag i Amsterdam med min familj. Vi besökte då Anne Franks hus. Inne i dessa klaustrofobiska vindsrum där Anne och hennes familj, och ytterligare några fler gömt sig, blev Annes historia oerhört påtaglig. Tystnaden var kompakt. Det var en väldigt stark upplevelse. Jag kommer aldrig aldrig att glömma…


Vi måste alltid alltid vara på vår vakt så att vi inte förlorar vår empati och kärlek till vår nästa.

/Anna

Utställning och bokbord kommer att finnas i biblioteket fredag den 27 januari.

måndag 23 januari 2017

Veckobrev 4


Från oss på biblioteket v. 4 2017
Aktuellt:
Vi kommer att ha en utställning i samband med Fadimedagarna 19-21. Dessa dagar är till minne av Fadime Sahindal och andra flickor/kvinnor som hedersmördats. Utställningen kommer att pågå ungefär en vecka.
Fredag den 27 januari är det Förintelsens minnesdag och detta vill vi uppmärksamma. Vi har ställt fram böcker som handlar om utrotningen av judar, romer och homosexuella under andra världskriget, samt böcker relaterade till andra världskriget generellt. Vi kommer också att ha en utställning i anslutning till bokbordet.
Veckans ord:
Förintelsen (engelska holocaust, hebreiska shoa), benämning på nazisternas folkmord på judar (även romer, homosexuella, utvecklingsstörda samt andra som av nazisterna betraktades som ”asociala element” och ”undermänniskor”) under andra världskriget 1939-45, men som möjliggjordes redan under åren 1933-39 genom eutanasiprogrammet.
Veckans boktips:
”De vilda Vasarna” av Herman Lindqvist
På bokmässan var jag och lyssnade på författaren och han pratade om denna bok. Herman vill ta fram kvinnorna i historien, som oftast inte får mycket plats. I den här boken är kvinnorna med.
Lite från baksidestexten: När Gustav Eriksson blev vald till riksföreståndare 1521 var han ensam och utblottad – hans släktingar hade avrättats i Stockholms blodbad och deras tillgångar hade tagits i beslag. Men han kom från en släkt som var van att ha inflytande och han tog sig till tronen med hjälp av lögn och bedrägeri, girighet och stor brutalitet.
Idag är alla Europas kungahus släkt med Gustav Vasa, även drottning Elisabeth av England och prins Oscar Olof av Sverige. I Sverige kan tiotusentals svenskar räkna släktskap med Vasaätten.
/Birgitta
Övrigt:
Läs mer!
Kolla bloggen för fler boktips och reflektioner om läsning och annat viktigt J