Och till er som tar studenten idag: ETT STORT LYCKA TILL I LIVET!
torsdag 11 juni 2015
Sommarlov
Nu tar bloggen sommarlov! Vi ses till hösten igen!
Och till er som tar studenten idag: ETT STORT LYCKA TILL I LIVET!
Och till er som tar studenten idag: ETT STORT LYCKA TILL I LIVET!
tisdag 9 juni 2015
Beatrice Webb
Vad får vi lära oss - vad får vi INTE lära oss?
SA12 har skrivit om kvinnor som varit framstående i historien, men som inte tillåtits vara lika framträdande i läromedel och historieböcker.Beatrice Webb, född Potter. En kvinna som influerat den brittiska politiken mycket. Webb föddes 1858, och dog sedan 1943. Denna kvinna arbetade mycket med sin make, Sidney Webb. Tillsammans skrev de många skrifter, samt så grundade de ”The London School of Economics and Political Science”.
Under första världskriget arbetade Webb inom flera statliga kommittéer och under samma tid kämpade hon även för jämlika löner för män och kvinnor, samt så var hon med och stiftade minimilönen.
Beatrice Webb är en historiskt viktig kvinna då hon har påverkat mycket hur samhället ser ut idag. Denna kvinna är tydligt inspirerad av Karl Marx och hon sa tidigt att ”Endast staten kan anförtros försörjningen av framtida generationer”. Den ständigt växande staten blev en följd av Webbs ensidiga förlitande till staten. Något som Webb kämpade för var att alla skulle få lika stor del av statens välstånd, väldigt socialistiskt. Detta fungerade ett tag, men inte allt för länge. Överskottet blev allt mindre och ett jämlikt samhälle är något som inte fungerar i praktiken. Webbs tanke var god, alla bör ha det lika, oavsett vad man föddes till.
Beatrice Webb bör finnas med i dagens skolutbildning eftersom hon har formgett dagens samhälle och bidragit till strävan efter ett jämlikt samhälle. En person som tillhör den extrema högern kanske inte håller med mig, men Webb har varit med och format en slags balans som krävs för ett fungerande samhälle.
Det finns faktiskt ganska bra information om Beatrice Webb på internet, även om mer är önskvärt. Men det finns användbara sidor så som tidningsartiklar och historiska utdrag. Den källa som jag huvudsakligen använde mig av är denna, som jag ansåg ha relevant information till min text.
/Maja Sköld, SA12
måndag 8 juni 2015
Inspiration!
Vet du inte vad du ska läsa i sommar? Kolla in den här listan, bli inspirerad och kom och låna en trave böcker över sommaren! Vi har de flesta på listan faktiskt :)
http://www.kulturkollo.se/2015/06/01/100-bra-bocker-for-unga/
http://www.kulturkollo.se/2015/06/01/100-bra-bocker-for-unga/
Etiketter:
Boktips,
Information,
Läslust,
Sajttips
Frigga Carlberg
Vad får vi lära oss - vad får vi INTE lära oss?
SA12 har skrivit om kvinnor som varit framstående i historien, men som inte tillåtits vara lika framträdande i läromedel och historieböcker.En person som är värd att lyftas upp är Frigga Carlberg, känd som rösträttsaktivist, författare och socialarbetare. Carlberg var den ledande kraften i Göteborgs kvinnliga rösträttsrörelse. Hon ägnade sig åt en omfattande litterär verksamhet, skrev noveller och skådespel som inslag i rösträttskampen. Hon satt också i styrelsen för LKPR.
Carlberg räknades ofta som ”revolutionär”. Hon gav sig gärna in i provokativa aktioner, rörde sig i alla samhällslager och blev känd för sin frispråkighet.
Jag tror att utan kvinnor som Carlberg, hade det tagit längre tid för den kvinnliga rösträtten att införas. Personer som Carlberg vågade ställa krav på politiska rättigheter för kvinnor, trots att det bröt mot gängse sociala normer, för hur man borde uppfört sig under den tiden. Hon blev hatad av många, men som kvinnokämpen Elisabeth Tamm en gång sade, ”det måste finnas kvinnor, modiga och behjärtade nog, att våga stå för en mening även om den inte är populär, men som kanske är ämnad att prägla en kommande tid”. Vi har dessa kvinnor att tacka för den utveckling som skett. Detta bör vara en tillräckligt stor anledning, till varför vi borde studera kvinnor som Frigga Carlberg som en del av historien.
Kvinnans roll i samhället hade med stor sannolikhet varit större ifall vi haft ökad kunskap om deras betydelse i historien. I de flesta historieböcker lyfts männen upp som hjältar, medan kvinnorna är de som tar hand om hemmen. Hade kvinnorna lyfts upp i samma grad som männen, skulle förmodligen också dagens jämställdhet vara bättre. Vi har kommit en bra bit på vägen, i alla fall i den västerländska kulturen, men inte i den övriga världen. Där finns mycket att göra, men även här i vår kultur finns mycket kvar av ojämställdhet. Sedan tror jag att det är viktigt för unga tjejer att ha kvinnliga förebilder, då är väl dessa liberala kvinnor otroligt bra sådana. De skulle kunna uppmuntra kvinnor till att kämpa för till exempel lika löner i framtiden.
/Sofie Dammbro ,SA12
Golda Meir
Vad får vi lära oss - vad får vi INTE lära oss?
SA12 har skrivit om kvinnor som varit framstående i historien, men som inte tillåtits vara lika framträdande i läromedel och historieböcker.Golda Meir, även kallad ”järnladyn” inom den israeliska politiken, är en av de 24 personerna som grundade staten Israel år 1948. Hon har dessutom varit premiärminister för Israel och än i dag är hon den enda kvinnan som har suttit vid den posten i landet.
Efter att ha läst om Israels grundade så känns det som att Golda Meir kan ha varit en av de viktigaste personerna inom grundandet, fast i stället för att lyfta fram henne lite extra så använder de mer sig av ”de 24 inblandade”. Det känns som att de inte vill skriva om en kvinna på det sättet, på ett sätt som många män oftast bli hyllade på.
Jag tror faktiskt att om vi skulle få en bredare och större kunskap om historiens kvinnor som förtjänar lite mer utrymme i historieböckerna så skulle vi kunna få en annan uppfattning på saker och ting. För att jag är helt säker på att mycket av det vi har lärt oss genom vår skolgång i historia där männen har hyllats för sitt ”arbete” så har säkerligen många kvinnor varit delaktig i det och förtjänar lika mycket uppmärksamhet som männen. Jag tror även att om vi skulle få en bredare kunskap i kvinnornas lyckade ”arbete” så tror jag också att då skulle vi se att även kvinnor kan det män har gjort och lyckats med. Det skulle även kunna vara en push till dagens kvinnor att försöka lyckas med något så att det inte bara har tanken av att det man i så fall skulle ha gjort hade varit slöseri eftersom det ändå är ingen som märker av just dem. Att de kan få känna sig viktiga för historian och för kvinnornas betydelse i världen.
Eftersom Golda Meir inte alls nämns speciellt mycket i historieböckerna så fick jag förlita mig till internetkällor, jag är inte heller speciellt bra att förstå engelska internetkällor och därför förlitade jag mig till den enda svenska källan.
/Sebastian Koivisto, SA12
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)