torsdag 26 februari 2015

Källkritik på Internet

Idag ska vi diskutera källkritik på Internet och fundera över vikten av källkritik i samband med nyhetspublicering (och annan publicering på Internet!). Artiklarna handlar om en bit av en runsten som någon försöker sälja på Blocket. I själva verket var det en gymnasieklass i Filipstad som fejkade Blocket-annons som en del av ett skolarbete.

Själva texten i annonsen löd: "En bit av runsten säljes. Har tappat intresse för den och har dåligt med plass. Den har funnits länge i våran släckt och jag har ärvt den av min morfar. Jag har tvättat den med högtryck men kan inte läsa vad som står. Högstbjudande eller så gräver jag ner den i pärlanne." Källa

Steg 1.

Läs dessa tre artiklar:

http://www.vf.se/nyheter/filipstad/runsten-till-salu-pa-blocket

http://www.vf.se/nyheter/karlstad/lansstyrelsen-forskar-vidare-om-den-utannonserade-runstenen

http://www.vf.se/nyheter/filipstad/falsk-runsten-ett-tvattakta-skamt

Beskriv händelseförloppet!


Steg 2.

Svara på dessa frågor!

• Vad ville eleverna testa?
• Varför ville de testa det?
• Är det etiskt försvarbart att tipsa medier om en nyhet som är falsk på det sätt som eleverna gjorde?
• Vad kan det finnas för anledningar till att tidningarna nappade på tipset om nyheten?
• Vad kan det finnas för anledningar till att tidningarna publicerade nyheten utan att först kontrollera om den var sann eller inte?

Gemensam diskussion!



Checklista Källkritik

Dagens uppgift är hämtad från:
http://www.mediekompass.se/arkiv/lektionstips/55-kallkritik/2264-gymnasieelever-lyckades-sprida-fejkad-nyhet


Läs mer om källgranskning:
http://www.metro.se/nyheter/viralgranskaren/
http://www.metro.se/nyheter/darfor-bor-du-bli-en-battre-viralgranskare/EVHnfw!OuyCCP2Z1ikG2/
http://www.metro.se/nyheter/viralgranskarens-varningslista/EVHnfy!7M3vaeeacrHw2/

Som om jag vore fantastisk

Som om jag vore fantastisk av Sofia Nordin
Äntligen kom uppföljaren i Nordins ruskigt bra serie! De första två delarna heter En sekund i taget och Spring så fort du kan (klicka på titlarna för att läsa vad jag skrev om dem). Böckerna är fristående men jag tycker nog att de gör sig bäst när man läser dem i kronologisk ordning.

I denna tredje bok ligger fokus hos Ella. Jag gillar inte Ella. Hon är självisk och hon vet om det. Hon är en person som utnyttjar andra för egen vinning. Hon är högmodig och går igång på att andra gillar henne. Det bottnar i dåligt självförtroende och är såklart högst mänskligt trots allt.

Efter febern som dödade så många, har Ella, Hedvig, Ante, Nora och Malte funnit sig till rätta på gården. Ella lyckas ratta in en radiosändning från Umeå och äntligen bekräftas det att det finns fler överlevande. Hon bestämmer sig för att lämna gruppen för att söka efter dessa och Nora följer med henne. Kommer de att hitta några andra?

Ella växte aningen i mina ögon i denna boken, hon tar många korkade beslut men börjar samtidigt hitta sig själv och vara ärlig mot sig själv. Boken var bra och snabbläst. Hela serien som sådan är superbra. Den utforskar hur långt man som människa är beredd att gå när det värsta redan har hänt.

tisdag 24 februari 2015

Seriehyllan och nya seriealbum

Vägghyllan vid fåtöljerna i skönlitterära rummet i bibblan (alltså det första rummet du kommer in i på bibblan) är vår sago- och seriehörna. De sköna fåtöljerna nyttjas ofta och för dem som vill läsa någon snabbläst har vi ställt dit sagor och serier och även novellixer - det är noveller i fickformat kan man säga. Kom gärna med förslag på fler serier som vi kan köpa!

Här kommer några tips på bra serier:
Sherlock Holmes - En studie i rött som är skriven av Arthur Conan Doyle och bearbetad till serieform av Ian Edginton. Väldigt trevlig läsning, ja alltså, om läsning om mord kan vara det egentligen? Serien är väldigt fint ritad tycker jag också.

Liv Strömqvists Kunskapens frukt. Om det kvinnliga könet och hur det blivit (illa) behandlat (av män) genom århundradena. Väldigt bra och nyttig läsning, som säkert kan upplevas provocerande. Läs t.ex. om var Dr. Kellog (ja, han som uppfann frukostflingorna) tyckte att kvinnor skulle hälla frätande syra på sig själva.

Selma Lagerlöfs Bortbytingen tolkad av Emelie Östergren
En verkligt hjärtskärande historia! Vi har den även på arabiska och den går att låna som e-bok via Helgebiblioteken. Historien börjar med att en trollkärring byter bort sitt eget barn mot ett vackert männsikobarn. Mamman till människorbarnet tycker så synd om det övergivna trollbarnet att hon tar med det hem. Historiens öppnar för för många olika tolkningar men sensmoralen kan slutligen sammanfattas: kärlek är räddningen.

Berättelser från Engelsfors där flera olika serietecknare har bidragit. Ett måste för alla Cirkeln-fans. Mona Månstråle levererar spådomar som inte är med i böckerna och vi får veta mer om bihistorierna i de två första böckerna. Seriealbumet kom ut innan sista boken så en liten spoileralert för slutet av seriealbumet är på sin plats. OBS! Ni vet väl att filmen Cirkeln har gått upp på biograferna! Se filmen, den är väldigt, väldigt bra! Som alltid tycker jag att ni ska läsa böckerna först ;) 

Sagor från kobrans tid - De älskande
av Enrique Fernandez. Den två i serien kommer senare i år. Snyggt tecknad äventyrsserie med sagan om ringen och Tusen och en natt vibbar. Inget för den väldigt pryda då serien stundvis är rätt ekivok. Men nej, ni blir inte förtappade själar om ni läser den ;)

Jag var tvungen att knäppa kort på en serieruta i Ett studie i rött. Den beskriver på pricken min fascination för fantastik-böcker. Jag har en sjukt bra fantasi...
Vi har såklart flera seriealbum, dessa till exempel. Och som sagt, kom gärna med egna förslag på vad vi kan köpa!