Den 28 november i tidig morgonstund tog Birgitta och jag tåget ner mot huvudstaden för att delta i informationsdagen
"Allas gymnasiebibliotek? Utmaning och inspiration för arbete med mångspråkiga och tillgängliga medier". Dagen anordnades av
MTM (Myndigheterna för tillgängliga medier) och
Internationella biblioteket. Vi började med att gå till fel hotell (jepp, mitt fel) men det var lugna puckar för det rätta hotellet låg bara tvärs över gatan. Själva tillställningen inleddes med en fantastisk fika á la frukostbuffé. Väldigt bra början på en lång dag fylld med intressanta föredrag (och en minst lika fantastisk fikabuffé på eftermiddagen ;))!
Presentationerna från föredragen finns att läsa här för den intresserade. Gör gärna det om du liksom oss arbetar med elever med
läsnedsättning eller med elever med ett
annat modersmål än svenska - du hittar nog mycket matnyttigt däri.
Här är ett litet axplock av dagens lärdomar:
Kolla in sajten
esl-bits.net om du har elever i engelskundervisningen som vill lyssna och läsa samtidigt. Där finns många engelska romaner med matchande text och ljud. Många vill lyssna och läsa i boken samtidigt och eftersom en bok kan finnas i flera olika utgåvor är det inte säkert att det stämmer alla gånger. Ett problem med Legimus är att det är svårt att veta huruvida inläsningen stämmer med den boken man har i handen.
Har du Facebook? Gå med i gruppen
Mångspråkigt gymnasiebibliotek Det är en grupp för alla gymnasiebibliotekarier och
andra som är intresserade av mångspråksfrågor och av hur man, genom gymnasiebiblioteket, kan arbeta med och tillgängliggöra media på elevernas modersmål. Den bildades av Charlotte Goobar, en av dagens talare, och där finns mycket att hämta. Just Charlottes föreläsning kan vara intressanta för alla er som arbetar med mångspråkiga elever. Klicka här för att komma till hennes presentation.
Fråga oss gärna om dagen och om vårt arbete med att tillgängliggöra medier för ALLA - inklusive elever med läsnedsättning och elever med annat modersmål än svenska!
/Annika