måndag 30 maj 2016

Hildegard av Bingen


Vad får vi lära oss - vad får vi INTE lära oss? 

SA13 har skrivit om kvinnor som varit framstående i historien, men som inte tillåtits vara lika framträdande i läromedel och historieböcker.

Redan när Hildegard av Bingen var liten märkte hennes föräldrar att deras dotter hade en speciell gåva. Därför bestämde de sig för att skicka henne till ett kloster redan som åtta åring. Under sin första tid i klostret var hon elev men vid femton års ålder blev hon nunna. Redan som ung började Hildegard att få uppenbarelser, hon berättade inte för någon om dessa eftersom att hon var rädd att folk skulle tycka att hon var galen. Dessutom var det extra svårt på grund av att hon var kvinna och levde i medeltidens Tyskland. Hon föddes år 1098 under en tid då kvinnor hade väldigt begränsade rättigheter. Det bästa sättet för kvinnor att få någon slags frihet och utbildning var att bli nunna och leva i kloster. Att hålla dessa uppenbarelser hemliga från omvärlden påstås ha gjort Hildegard sjuk. Med hjälp av en munk i klostret skrev hon tillslut ner sina uppenbarelser vilket ledde till att trycket lättade från hennes axlar och hon blev frisk igen.

Många ser idag Hildegard som en feministisk förebild bland annat på grund av att hon var med och öppnade ett kvinnokloster. På den här tiden var det som sagt ovanligt att kvinnorna hade makt i samhället, men enligt källor så var Hildegard en av de få kvinnorna som fick vara med och bestämma. Som sagt var kloster väldigt viktig för kvinnors utbildning och genom att Hildegard byggde ett till kloster fick fler kvinnor möjlighet till att utbilda sig och bli mer fria.

Vår moderna historieskrivning är trots allt inte så modern som vi tror. Ännu idag uppmärksammas männen i mycket större utsträckning än kvinnorna trots att vi tror oss leva i ett mer jämställt samhälle. Det är ofta tack vare starka kvinnor som Hildegard av Bingen som samhället har blivit mer jämställt därför är det viktigt att fler får höra om henne och andra starka kvinnor i historien. En historieskrivning utan kvinnor leder också till att barn växer upp med en snedvriden bild av verkligheten. För om inte kvinnorna tas upp måste väl det betyda att det inte finns några kvinnor värda att nämna?

Emilia Engvall, SA13

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar