Vad får vi lära oss - vad får vi INTE lära oss?
SA13 har skrivit om kvinnor som varit framstående i historien, men som inte tillåtits vara lika framträdande i läromedel och historieböcker.Astrid Lindgren är Sveriges mest älskade och välkända barnboksförfattare och levde mellan åren 1907-2002. Hennes författarskap och hennes sätt att uttrycka sig, i de barnböcker som har blivit kända världen över, har bidragit med både glädje och tröst hos såväl barn som vuxna. Det som utmärker Lindgrens verk lite extra är att de sticker ut från det vanliga, när det till exempel gäller geografi, ålder och politik men också när det gäller den etniska frågan. Det är så här som Astrid Lindgren Näs AB precentrar Lindgrens verk och liv.
Hon var det andra barnet i familjen och föddes på en gård i Näs i Vimmerby. Så småningom fick hon två till syskon. Lindgren och hennes syskon levde ett lyckligt Bullerbyliv omkring det stora röda huset i Näs, precis som barnen i Bullerbyböckerna som Astrid senare publicerade. Lindgren växte upp och flyttade senare upp till Stockholm för att studera sekreterare. I Stockholm gifte hon sig och skaffade även två barn, Sven och Karin. För dem berättade hon endast sagor då hon redan från skoltiden hade bestämt att någon författare skulle hon aldrig bli. Detta då hon var less på att alltid få höra att hon skulle bli en författare och att hon skulle komma att bli ”nästa Selma Lagerlöf”. Inom sig visste hon dock att det var författarskap hon skulle hålla på med då hon tyckte att det var riktigt roligt. Resultatet blev trots allt mycket värdefullt och hennes verk har påverkat samhället extremt mycket. Allt detta beskriver hon med sina egna ord i en självbiografi som har publiceras på förlaget Ruben och Sjögrens hemsida.
Astrid Lindgren är verkligen en kvinna som har präglat samhället enormt mycket då hon har bidragit med hur samhället ser ut idag. Hon finns överallt, speciellt i det svenska samhället och alla vet förmodligen vem hon är. Det har byggts upp sjukhus och stora företag i Astrid Lindgrens namn, kanske för att hedra och minnas henne men kanske också för att visa att hon hade och fortfarande har en stor roll i samhällsutvecklingen och samhällsuppbyggnaden. Utöver detta finns Astrid Lindgrens avbild placerad på den svenska tjugolappen, det finns även otaliga böcker och publicerade internetinlägg om enbart hennes uppväxt, liv och betydelse för Sverige och resten av världen.
Ottilia Svensson, SA13
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar