tisdag 2 juni 2015

Margret Thatcher

Vad får vi lära oss - vad får vi INTE lära oss?

SA12 har skrivit om kvinnor som varit framstående i historien, men som inte tillåtits vara lika framträdande i läromedel och historieböcker. 

Margret Hilda Thatcher föddes den 13 oktober 1925 och dog den 8 april 2013. Hon var Storbritanniens premiärminister mellan åren 1979 – 1990, vilket inte bara gör henne till den enda kvinnan som innehavit posten men även till den person som besatt den längst under 1900-talet (1979 – 1990). Hon var politiskt intresserad under hela sitt liv och utsågs redan 1950 till att ställa upp i valkretsen Dartford, då som den yngsta konservativa kvinnliga kandidaten någonsin. Margret Thatcher kom ofta att kallas för ”Järnladyn” som en följd av den kompromisslösa politik hon bedrev i kombination med hennes hårda ledarstil. ”Thatcherism” är ett ord som använts för att beskriva just den politik Järnladyn bedrev, som hade starka inslag av marknadsekonomi och konservativa värderingar.

Thatchers politik har blivit både kritiserad och hyllad: visserligen ledde hennes politik under en tid till kraftigt förhöjd arbetslöshet, men samtidigt bidrog hennes reformer till ökad konkurrens och tillväxt. Hennes starka ledarskap anses av många ha väglett Storbritannien igenom en tid då många valde att inte satsa på dem på grund av ständiga strejker från fackliga organisationer. Hennes popularitet bland folket var ojämn, men under hennes tredje mandatperiod år 1987 införde hon en kommunalskatt som i folkmun kom att kallas för ”Poll tax”. Detta gick inte hem hos folket, dessutom var det inte heller många inom hennes eget kabinett som delade hennes negativa syn på den Europeiska gemenskapen. Margret Thatcher tvingades avgå som partiledare och premiärminister år 1990 efter att Michael Heseltine utmanat henne om partiets ledarskap.

Jag tror att om fler fick lära sig om starka kvinnor som Margret Thatcher skulle den bild av mannen som ensam dominant kraft i världen historiskt sett försvagas, och därigenom kan historien i framtiden framställas på ett mer verkligt sätt: på ett sätt där kvinnor faktiskt ofta spelat en viktig roll.
/Joakim Kvist, SA12

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar