tisdag 13 december 2016

Lucia

En fin Lucia önskar "nissarna" i biblioteket! Nu lackar det mot jul;)

tisdag 6 december 2016

Juligt och lättläst boktips!

(Från bokens baksida) "Najib har ensam flytt från Kabul till Sverige. Nu firar han jul i Sverige för första gången. Han firar med sin extrafamilj och det känns både fint och svårt. Under granen ligger massor av paket. Men det Najib önskar sig ryms väl inte under ett träd?"
Det här är en fin liten bok om hur det är att känna sig utanför men hitta sitt sammanhang. Det handlar om saknad efter sina nära och kära och om att höra hemma på fler än en plats. En varm och fin bok såhär i juletid.
/Anna

Lättläst boktips!


Christina Wahldén / Mina systrar badade aldrig
Det här är en lättläst bok med faktasidor och debattfrågor på slutet. Den handlar om Ida och Stina som gillar att simma. De träffas varje torsdag och simmar tusen meter. Sedan sitter de i bubbelpoolen och pratar. Det är mysigt. Men en torsdag åker Stina hem efter simningen och Ida går till bubbelpoolen själv. 
Författaren skriver, den här berättelsen handlar om förvirringen som kan uppstå inför svenska normer för den som nyligen har kommit hit från ett land med helt andra regler.
/Birgitta  
 

fredag 2 december 2016

Lättläst boktips om "känsligt" ämne

 
Att göra slut av Camilla Gunnarsson


Är en lättläst bok för unga vuxna. Alla människor har många olika känslor, känslor är reaktioner på saker vi varit med om. En del känslor kan kännas bra, andra jobbiga. Känslor bestämmer man inte över. De gör inte alltid som man vill. 

Författaren är psykolog och i boken får vi följa tre människor som försöker göra slut. I slutet lite information om otrohet, att bli lämnad, att fatta beslut och homo-bisexualitet. Sist, tips om du ska göra slut, och söka hjälp, adresser mm.

Fin faktabok J /Birgitta



onsdag 30 november 2016

Juligt i bibblan




Nu börjar det så smått att närma sig jul. Men först stundar Lucia. Vi har bullat upp med julböcker av alla de slag här på bibblan. Sugen på att baka godsaker till jul? Kom in och titta om någon av bak- och kokböckerna kan inspirera dig!






tisdag 29 november 2016

Utbildningsdag i Gävle

Vi har varit på en utbildningsdag på Polhemskolan (gymnasium) i Gävle. Det handlade bl.a om mångspråksprojekt på Gävles gymnasieskolor. Mycket intressant och inspirerande dag. Vi tog med oss nya tankar och idéer hem till Staffangymnasiets bibliotek.







tisdag 15 november 2016

Boktips!

Fattigfällan av Charlotta von Zweigbergk


Vi svenskar är lugna i förvissningen om att det finns ett säkert skyddsnät som fångar upp oss om något händer. Socialförsäkringar och socialtjänsten finns där och stöttar upp. Men sanningen är att allt fler glider igenom skyddsnätet, som faktiskt är ganska grovmaskigt. 


Beata har alltid skött sig; arbetat, uppfostrat fyra barn på egen hand och aldrig ens varit sen med en enda räkning. Hon har aldrig haft det fett, men hon har fått det att gå runt och har inte varit rädd för att hugga i. Hennes enda misstag är att bli långvarigt sjuk. Nu läggs påminnelserna på varandra och räkningar går till inkasso… Hon har till slut ingen mat och blir hänvisad till soppköken. 


Beata blir kränkt av systemet och tvingas till en massa meningslösheter som bara drar henne djupare ner mot den ekonomiska undergången och förnedringen. I Fattigfällan får vi följa Beatas kamp med socialen och hennes strävan efter att försöka få en stunds trygghet för att orka bli frisk innan det är för sent. Beatas berättelse är baserat på verkliga händelser. Detta är riktigt skrämmande men ack så viktig läsning. Ska du bara läsa en bok av denna typ (samhällsreportage och liknande) så läs denna!
/Anna

onsdag 19 oktober 2016

Halloween!

Snart stundar Halloween och vad passar bättre än att krypa upp i soffan med en skräckbok eller mysrysare? Vi har mååånga att välja på; klassiker som "Drakula" och nya deckare med kusliga inslag, lättlästa och skräckisar på engelska. Vi har dukat upp ett minst sagt ruggigt bokbord som kommer att finnas här fram till Halloween... En av mina favoriter i skräckgenren är John Ajvide Lindqvist. Brrrr... /Anna



fredag 14 oktober 2016

Boktipset

Jag har precis läst en toppenbra lättläst bok! "Konserten" heter den av Christina Wahldén och handlar om tre killar - Salar, Armin och Didar. De har kommit till Sverige från Afghanistan efter en fruktansvärt jobbig resa, och lämnat allt bakom sig. De är bara 17 år. Killarna tycker att det är konstigt i Sverige; tjejerna tänker inte på sin heder. De röker och dricker och går lättklädda. De har ingen man i sällskap som kan vaka över deras heder. Det kan inte vara några bra kvinnor?


Salar tänker på vad farfar sa innan han flydde. Farfar sa till honom att "respektera alla han mötte, också kvinnor. Ja, speciellt kvinnor och flickor. Du är en modern man" Salar lyssnade på farfar.


En kväll ska killarna gå på konsert. Det är varmt och mycket folk, tjejerna är söta och luktar gott. Bandet spelar och musiken är hög. Man står nära varandra. Plötsligt ser Salar hur Armin börjar tafsa på en av tjejerna och Didar hakar på. Det blir värre och värre. Killarna går längre och längre. Salar skäms för sina kompisar. Tjejerna skriker och knuffar undan killarna. "Vad gör ni? Är ni inte kloka?" skriker Salar till kompisarna. Kompisarna säger att tjejerna ju vill bli tagna på, de har ingen heder; de röker, dricker och är lättklädda... Efter ett tumult, som slutar med att Armin får ett blåöga, försöker Armin förklara att det är annorlunda här i Sverige. Killarna börjar diskutera om hur det var i hemlandet. Det kanske inte alltid varit så bra och inte alltid så lätt för deras mödrar och systrar. Det blir mycket att fundera över...


Författarens efterord: "Många unga har kommit till Sverige utan sina föräldrar och har kanske ingen att prata med om vad som är rätt och fel.... " "Men just den här berättelsen handlar om förvirringen som kan uppstå inför svenska normer för den som nyligen har kommit från ett land med helt andra regler."


Den här lättlästa berättelsen tycker jag passar att använda som diskussionsunderlag. Den kan vara ett avstamp för diskussioner kring olika normer och värderingar, rätt/fel och kulturkrockar. Finns även med skiva. Läs den!


/Anna



onsdag 12 oktober 2016

Massor av lättlästa nyheter!

Vi har fått in massor av nya lättlästa böcker; sådana som handlar om hur det är att vara ny i Sverige, hur det var att leva förr i tiden, familje- och vardagsliv och inte minst KÄRLEK!


Boktips



Störst av allt av Malin Persson Giolito
Är verkligen en rättegångsthriller. Från baksidestexten: Luften är grå och suddig av krutrök. Alla är skjutna utom jag. Jag har inte så mycket som ett blåmärke. De rikaste rika och de mest utsatta behöver sällan mötas. Utom i Djursholms allmänna gymnasium. Fem tonåringar, och en lärare som vill väl. Det slutar i katastrof. Nio månader senare ställs artonåriga Maja inför rätta.
Boken är verkligen en bladvändare, spännande och grym. Läs den.
/Birgitta


tisdag 4 oktober 2016

Boktipset



"Kasta syra" av Monica Zak
Kasta syra är en gripande berättelse om flickan Marzia som bor i Bangladesh. Den är ganska tunn och lättläst, men bara till sin fysiska form. Till sitt innehåll är den allt annat än "lättläst"; för det är en svår historia Marzia berättar för oss.

En pojke i Marzias by kommer fram till henne en dag och uttrycker en önskan att gifta sig med henne. Marzia vill inte gifta sig, hon vill gå färdigt skolan! Men pojken accepterar inte ett nej och vill utkräva hämnd... Han kastar syra i Marzias ansikte så att det blir förstört. Marzia har tur som har stöttande föräldrar. Pappan, som också var emot äktenkapet och även han tackat nej när pojken och hans pappa kommit för att be om Marzias hand, sålde sin ricksha för att ha råd med sjukhuskostnaderna.

En smärtsam tid på sjukhuset följer... men det blir inte mycket bättre när Marzia kommer hem. Hon skäms för hur hon ser ut och tycker att allt känns hopplöst. En dag tar hennes mamma henne till den gamla kvinnan i "djinnernas hus". Till en början tycker Marzia att det är hemskt att inte få vara hemma, men snart börjar det bli bättre och bättre och Marzia får hoppet åter.

"Kasta syra" var en mycket gripande, skrämmande och säkert väldigt verklighetstrogen bok som jag varmt kan rekommendera om man på ett enkelt sätt vill ta till sig mer kunskap om denna vedervärdiga företeelse - syraattacker. Men den är inte bara en fruktansvärd berättelse, den ger också hopp - Marzia lyckades bygga upp ett nytt liv och få bli en förebild. Hon gick inte under eller gömde sig resten av sitt liv. /Anna






fredag 30 september 2016

Nytt i bibblan!


Nytt på både skön- och fakta! Kom in till bibblan och se om du hittar något intressant.




Nu finns hörlurar till datorerna. Toppen om du vill lyssna utan att störa eller bli störd:)






måndag 26 september 2016

Bokmässan 2016


Nu har vi varit på Bokmässan i Göteborg. Vi är sprängfyllda av nya kunskaper
och ny inspiration, redo att dela med oss;)


 Anna träffar Rockys "pappa", Martin Kellerman, och blir starstruck:)
 Det pågick en massa skapande i Gävleborgs makerspace-monter.
 Febril aktivitet vid 3D-skrivaren.

 Barn gör inte som de vuxna SÄGER- de gör som de vuxna GÖR... Om läsning och att vara en läsande förebild.
 Om skolans möte med nyanlända.



Ett riktigt "bokbord"...


Häftig bokvägg!
Birgitta och Anna har fått sällskap av Karin Boye!

tisdag 23 augusti 2016

Hej!
Anna heter jag och är ny bibliotekarie här på Staffansgymnasiets bibliotek. Jag hoppas att vi kommer att ses snart!

torsdag 9 juni 2016

Glad sommar!

Vi hoppas att ni får ett härligt sommarlov med mycket vila, läsning, glass, bad, sommarjobb och andra roliga saker!
 
Vi vill önska alla studenter lycka till i framtiden - bra kämpat av er! :)




måndag 6 juni 2016

Harriet Tubman

Vad får vi lära oss - vad får vi INTE lära oss? 

SA13 har skrivit om kvinnor som varit framstående i historien, men som inte tillåtits vara lika framträdande i läromedel och historieböcker.

Harriet Tubman föddes i Maryland, USA, som slav. Där hon föddes fick hon arbeta hela dagarna och fick ta brutala misshandlingar. År 1849 flydde hon från slaveriet och lämnade allt bakom sig, inklusive sin make och familj. Trots att hon var efterlyst och att hon hade ett pris på sig som slav, kom hon trots allt tillbaka till Maryland flera gånger för att befria sin familj och hundratals andra slavar via en underjordisk tågräls.

När inbördeskriget bröt ut år 1863 gick Harriet med i armén, och hennes hemliga vägar kom till en väldigt stor nytta. Harriet blev då den förste kvinnan att leda ett väpnat anfall inom armén och tack vare henne så räddades fler än 700 slavar. Efter kriget jobbade Harriet med att starta skolor för före detta slavar men själv kunde hon inte läsa eller skriva. År 1869 gifte sig Harriet med en ung karl vid namn Nelson Davies som var en unionssoldat. De två levde med varandra i 19 år tills han dog.

Under senare delen av 1800-talet visade Harriet intresse för kvinnors rösträtt och ägnade mycket tid åt kampen. Harriet brukade resa runt och talade om kvinnornas lika värde, hon brukade använda sig själv som exempel på att kvinnor är lika dugliga som män. Och när The National Federation of Afro-American Women så var Harriet huvudtalare på första mötet.

Harriet dog vid 93 års ålder den 10:e mars 1913. Hennes pengar donerade hon till startandet av ett hem för gamla och sjuka svarta där hon också bodde de två sista åren av sitt liv.

Det hon gjorde för slavar och kvinnors rösträtt kan man se har lönat sig med tanke på dit samhällsutvecklingen är på väg och kvinnornas roll blir allt större i samhället.

Robert Åström, SA13

söndag 5 juni 2016

Hypatia av Alexandria


Vad får vi lära oss - vad får vi INTE lära oss? 

SA13 har skrivit om kvinnor som varit framstående i historien, men som inte tillåtits vara lika framträdande i läromedel och historieböcker.

Sokrates, Platon, Aristoteles och Pythagoras är namn många av oss känner igen. Dessa namn återkommer mer eller mindre i alla ämnen i skolan, och alla dessa är män. De har kommit fram till teorier som håller än idag och har påverkat många efterkommande filosofers synsätt och filosofi.

Många av de teorier som Platon och Aristoteles lärde ut var för komplexa för andra att förstå. Dessa teorier kom att förenklas, utvecklas och sammanfattas av Hypatia av Alexandria, som räknas vara den första tidiga grekiska kvinnliga filosofen och matematikern. De teorierna hon förenklade används än idag.

Hon hade sina framgångsår i antikens Alexandria i Egypten. Hon föddes mellan år 350-370 ungefär. Hon uppfostrades av sin pappa Theon som själv var matematiker och filosof eftersom att hennes mamma dog vid födseln.

I samband med att hon endast blev uppfostrad av sin far blev även hennes filosofi influerad av sin fars tankesätt, men även av Platon och Aristoteles.

Matematik, filosofi och astronomi var de ämnen hon undervisade i på forskningsinstitutet Museion i Alexandria. Folk åkte världen runt för att få undervisning av henne.

Hon har haft stor betydelse för astronomin då hon utvecklade flertal instrument för astronomisk forskning. Detta lade grunden för filosofin och upptäckterna hos Descartes, Newton och Leibniz.

Hypatia levde under en farlig tid. Kristendomen hade influerat Alexandria väldigt hårt och många blev tvångskonverterade till kristendomen. Hon sattes i en farlig sits dels för att hon inte var troende, och dels för att hon förespråkade vetenskapen och rationellt tänkande. Hon vägrade omvända sig till kristendomen, och som en konsekvens av att hon inte konverterade till kristendomen fick hon en fruktansvärd och brutal död. När Hypatia var på väg hem en dag i mars år 415 blev hon attackerad av en mobb av fanatiska kristna som klädde av henne naken, drog henne till kyrkan Caesarium, där hon flåddes, styckades och brändes upp. En del menar att Hypatia av Alexandria var den första som föll offer för den första häxbränningen.

Det många inte vet är att det finns väldigt många kvinnor som har haft större inflytande i vissa delar av historien än vad män har. Därför är det viktigt att lyfta fram kvinnorna precis som männen. Exempelvis Hypatia, personligen hade jag ingen aning om vem hon var. Nu i efterhand blir jag nästan arg och chockad över att hon inte uppmärksammats tillräckligt för allt hon gjort för både sin tid och för efterkommande generationer.

Lylan Permarv, SA13