måndag 25 november 2013

Så tråkigt får jag aldrig - Karin Taube om läsning och självförtroende

Karin Taube är läsforskare och profession emerita vid Umeå universitet. Hon har tidigare varit nationell projektledare för PISA-projektet och har skrivit böcker för lärare om läsning. Här hittar ni dem på Helge-biblioteken.

Taube inledde med att tala om läsning och och om självbild. Hon visade oss mycket pedagogiskt på en whiteboard hur det går till när man börjar lära sig läsa och att läsning är en blandning av avkodning och förståelse. Till en början är avkodningen en för hjärnan kontrollerad och krävande process. När man har lärt sig läsa, ni vet - polletten har trillat ner, då blir läsningen en automatiserad process. Hjärnan fixar bara en kontrollerad process i taget, men kan utföra flera automatiserade processer samtidigt som en kontrollerad. Det gäller att snabbt öva upp sig så att läsningen blir automatiserad, då frigörs hjärnan till den kontrollerade processen - att förstå vad man läser. Är inte avkodningen fullständig finns risk att läsaren gissar vad som står. Det kan hända om en elev stressar i läsningen för att läsa lika snabbt som "alla andra". Då är ju risken stor att eleven inte förstå vad hen läser.

Sedan pratade Taube om självbild (ett antal värderande attityder mot det egna jaget) och lässjälvbild. En person med en dålig lässjälvbild tycker inte om att läsa, orkar inte läsa - har en negativ attityd gentemot läsning. En sådan självbild kan bero på dels egna erfarenheter av läsning men också av värderingar från föräldrar och lärare. Liksom Lindbäck talade Taube också om vikten av läsande manliga förebilder. Taube menar att det finns en tydlig skillnad mellan pojkars och flickors läsning, pojkarna läser mindre och helst inte. Dels beror det enligt henne på att pojkar mognar senare (kan ha betydelse i avkodningsprocessen), men också att ju läsning kräver att man sitter någorlunda stilla och det gör inte pojkar. Vet inte riktigt om jag kan skriva under på just den punkten, den får Taube stå för. En annan anledning är just avsaknaden av manliga läsande förebilder. Så börja läs så det syns nu alla män ;)

Som avslutning presenterade Taube i en Power Point-presentation resultaten från tidigare års PISA-undersökningar. Här hittar du hela presentationen. Om man slår upp "PISA-undersökning" i NE kan man läsa detta:

"PISA, Programme for International Student Assessment, internationell utvärdering av femtonåriga elevers kunskaper inom matematik, naturvetenskap och läsförståelse. Syftet är att undersöka hur väl varje lands utbildningssystem förbereder eleverna för framtiden och för livslångt lärande. Studien är ett OECD-projekt och genomförs vart tredje år med prov som mäter kunskaper och färdigheter. Såväl OECD-länder som andra länder deltar, och i Sverige har Skolverket ansvar för studien."

I diagrammen syns tydligt hur läsförmågan både i Sverige och i Norden minskar. Pojkarna ligger sämre till än flickor. Notera de nedåtgående kurvorna och alltför höra staplarna. Den 3 december kommer resultaten av nästa PISA-undersökning och Taube spådde att även de skulle ge detta dystra resultat. Nu är ju då frågan - vad ska vi på skolan göra åt detta?

Sidan 2 i Taubes PP-presentation, länk: http://mtm.se/download/downloads/Unga_lasare_i_Norden_-_Karin_Taube.pdf

Sidan 4 i Taubes PP-presentation, länk: http://mtm.se/download/downloads/Unga_lasare_i_Norden_-_Karin_Taube.pdf




Sidan 7 i Taubes PP-presentation, länk: http://mtm.se/download/downloads/Unga_lasare_i_Norden_-_Karin_Taube.pdf






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar